23/09/2017

Українська мова у початковій школі крізь призму українських традицій

До Дня учителя
     Згідно з планом роботи науково-дослідної лабораторії «Академічна культура дослідника» університету з метою реалізації Концепції «Нова українська школа» у навчальних закладах м.Суми виконується дослідно-експериментальна робота, зокрема, з формування компетентностей у спілкуванні державною мовою, соціальної, соціокультурної компетентності учнів у наступності: початкова школа – середня школа – старша школа. Аспірантка Катерина Діхнич проводить таку роботу у КУ «Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.» № 23, м. Суми, Сумської області.

               Катерина Діхнич на своїх уроках і в позакласних заходах у третьому класі акцентує увагу на те, що навчання української мови у початковій школі має бути спрямоване на формування соціокультурної компетентності, яка охоплює загальнокультурний розвиток учнів, адаптацію їх до життя в певному соціальному середовищі, громадянське, патріотичне, морально - етичне, естетичне виховання. Адже соціокультурна компетентність є важливим показником готовності учнів до ефективної комунікації, необхідним чинником формування духовної культури особистості.
          Продовжує ідеї свого першого вчителя Пелепей Лідію Павлівну, яка з дитинства прилучала до плідного спілкування зі світом прекрасного. На уроках знайомимо з творами народних майстрів з гончарства. Це ремесло отримало поетичну характеристику «божественної професії», оскільки, згідно з віруваннями, саме із глини, що в руках гончара перетворюється на мистецький виріб, Бог зробив людину.
На продовження традиції нещодавно учні 3-А класу КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 23, м. Суми, Сумської області відвідали садибу «Вакулина байка» у с. Бездрик, Сумського району, де було проведено майстер-клас з гончарства.
Діти розширили уявлення про народне ремесло, збагатили лексичний запас соціально-культурною лексикою. Висловлені ними слова подяки засвідчують повагу до старших, потреби у пізнанні своєрідності українського народу. 










































Немає коментарів:

Дописати коментар